Langzaam aan doen

Leven en uitrusten

02 juillet 2019

Naast de huidige cultuur van snelheid (HSL, snelweg, 5G…) ontwikkeld zich een cultuur die het leven tijd gunt. Deze cultuur gebruikt de technologieën van een soberder leven (de low-tech). Dat heeft direct invloed op de manier van vakantie houden: liever lopen of fietsen dan met de auto of het vliegtuig op weg. Voorbeelden en ervaringsberichten.

Langzaam aandoen (slow life) betekent, voor de vakantie, niet meedoen aan het consumptiegedrag dat toeristen met z’n allen op dezelfde stranden doet samenkomen, tijdens dezelfde zomermaanden en op dezelfde momenten van de dag! Ontmoeting is het leitmotiv. Mensen die deze keuze maken weigeren om te boeken via reisbureaus die alles precies plannen. Ze kiezen voor het onverwachte. Jonathan Roblin, uit de Dordogne, heeft zo’n ervaring meegemaakt.

“Precies op het moment dat ik een tocht door Europa op de fiets had gepland, de route uitgestippeld en de plaatsen die ik wilde bezoeken vastgesteld, kreeg ik een ander voorstel: een avontuur op de boot. Ik heb dit onbekende dat op mijn weg kwam gekozen. Het was geen vakantie in de zin van ‘wat anders dan m’n werk’, maar een omslag in m’n leven. Het was een manier om iets anders te zien; de begeerte om iets anders te ontdekken, om de wereld anders te zien, zoals hij is en waar hij is.”

Eenmaal in Turkije besluiten Jonathan en één van z’n vrienden toerist-zijn op een andere manier in te vullen, in Turkije en vooral in Bulgarije: liften en mensen ontmoeten. Ze ontmoeten hartelijke en gastvrije mensen: “De mensen kwamen ons spontaan helpen. Ze deelden gemakkelijk hun voedsel met ons. Met jongeren van mijn leeftijd, die financiële moeilijkheden hadden, hebben we muziek gemaakt op straat. Sommigen studeerden, anderen woonden bij hun ouders maar moesten in hun eigen levensonderhoud voorzien. Op een andere plek ben ik actievoerende jongeren tegengekomen. Uiteindelijk heb ik tijdens deze ‘vakantie’ geleerd op een andere manier te leven. Ik ben erachter gekomen dat het materiële niet belangrijk is, dat de dingen niet gebeuren omdat je ze plant. Ik had alleen een rugzak en dat heeft me er niet van weerhouden om mensen te ontmoeten, kortweg, om te leven. Daarvoor was ik op reis gegaan. Ik had niets, kon niets verliezen, alleen maar winnen…op een andere manier: door ontdekking en ontmoeting.”

Christophe Jacon
Kerkblad Ensemble (regio Zuid-West)
#Nederlands

Commentaires