Op stap gaan…

Alles hetzelfde…

02 juillet 2019

De mondialisering verandert onze vakantiebestemmingen. Venetië, Amsterdam, Londen, Berlijn, alles lijkt op elkaar, of bijna. De toeristenbranche is winstgevend. Het geld ligt voor het oprapen, maar pas op voor de keerzijde van de medaille.

Weet u zeker dat u in Venetië Venetianen ontmoet? Het indrukwekkende aantal toeristen dat de stad overspoeld, heeft het traditionele economische landschap van de stad van het Dogepaleis radicaal veranderd. Om deze internationale mensenmenigte te ontvangen zijn de woningen veranderd in Bed and Breakfasts, gastenkamers of andere Airbnb-onderkomens. De lokale bevolking heeft de financiële middelen niet meer om in het centrum te wonen. Als u zulke trekpleisters bezoekt, wordt u ontvangen door de toeristenindustrie: dezelfde gestandaardiseerde toeristenhotels en dezelfde toeristen. Er is een internationale standarisering van vakantieplaatsen gaande!

Vernieling
Natuurlijk trekken de architectuur, de musea en de landschappen aan en nodigen ze uit om ontdekt te worden. Maar de hordes bezoekers op zoek naar sensatie brengen vernielingen met zich mee. Sommige grote steden hebben besloten om poorten te installeren aan de ingang van hun steden om de bezoekersaantallen te reguleren. Als het quotum bereikt is gaan de poorten dicht.
Uitzonderlijke landschappen zijn ook onschuldige slachtoffers. De wil om ongerepte natuur te ontdekken trekt meer en meer. Maar de tegenhanger is dat daardoor de landschappen vernield worden. Afval wordt overal en nergens achtergelaten, zeldzame planten worden vertrapt… Dat verplicht de overheden bepaalde gebieden te sluiten of de toegang te beperken. De voortdurende toestroom van toeristen is één van de grootste factoren van vervuiling!

Met de mode meegaan
De toeristenbureaus hebben het goed begrepen. Meer dan genoeg van het massatoerisme? Zij stellen u voor om niet mee te gaan in dit teveel aan toerisme en bieden u de mogelijkheid onbetreden plekken te ontdekken. Onbetreden? Het argument is aantrekkelijk, maar op die manier wordt het probleem alleen maar verplaatst en blijven we doorgaan met het meedogenloos vernielen. Beetje bij beetje worden op hun beurt andere plekken ook van hun culturele essentie en bewoners beroofd. Net zoals voor het ecologische vraagstuk, is het tijd om te reageren. Het economische model heeft zijn tijd gehad. Als wij ons erfgoed willen overleveren, zijn we verplicht om onze consumptiestijl aan te passen...en ook onze vakanties.

Nicolas Boutié
Kerkblad Le Cep (Regio Cevennen-Languedoc-Roussillon)

Commentaires